fredag 12. april 2013

Hvilken kompostbeholder skal jeg velge?

Siden jeg nå skal satse for fult på å kompostere mer av kjøkkenavfallet, enda mer hageavfall og hønsegjødsel på en systematisk måte. må jeg kjøpe meg en kompostbeholder som kan bidra til å gjøre denne jobben enklere og mer effektiv.
Det finnes mange løsninger å få kjøpt, eller som man kan lage. Tid og penger er to viktige faktorer for hva en skal velge.

De løsningene som jeg vurderer er følgende:

1. Innekompost til kjøkkenavfall fra Ibokashi.


Ibokashi kompostsystem










Anne på Moseplassen har prøvd ute dette systemet. Her kan du lese mer om hennes erfaringer.
En løsning her er å kjøpe to beholdere og en kilo strø. Det koster kr 795,00. Dette systemet går ut på å fylle opp i en beholder og så la den fermenteres i to uker i romtemperatur, før avfallet tars over i en annen kompostbeholder ute. Da kan en bruke den andre beholderen i to uker, før man starter på nytt med den andre beholderen. Spørsmålet er jo om disse to beholderene kan dekke behovet til en familie på fem. Beholderne kan ta opptil 20 liter med avfall.
Jeg må i tillegg ha en beholder som jeg kan ha ute. Her finnes det flere alternativer, enten å satse på en varmkompost eller en kaldkompost. Jeg har nok mest tro på en varmkompost til kjøkkenavfallet.
  • snekre selv eller lage en beholder av noe annet
  • kjøpe. Nedenfor har jeg funnet frem til noen alternativer.
Plantasjen
Greenline kompostbeholder, 300 liter for kroner 799,00. Dette er en kaldkompost.


Greenline kompostbeholder









Master kompostbeholder, 375 liter koster kroner 1495,00. Dette er en varmkompost som fungerer ned til -15 grader.


Mater kompostbeholder









Master Pluss, 375 liter og koster kroner 1995,00. Denne varmkomposten er ekstra godt isolert og fungerer nede til -25 grader.

Mater pluss kompostbeholder









Kompostbeholder, 530 l koster kroner 99,90

Denne er ikke særlig aktuelt for mitt bruk. Den er liten og ikke tett. Men sikkert bra for de som bare har løv og planteavfall.






Mully varmkompost den koster kr 998,00 og rommer 360 liter.
Mully varmkompost
Mully varmkompost

Easy Garden kaldkompost koster kr 399,00 og rommer 300 liter.

Easy Garden kaldkompost














www.finn.no er det flere annonser for kompostbeholdere. Noen er egnet for hageavfall, noen også for matavfall.

Thermo 1050 kompostbinge for hageavfall m/ lokk selges hos Park & Kombimaskiner AS. (den hjememsiden var det ikke lett å finne rundt på...) Dette er en binge som bare er egnet til hageavfall. Slik at den kan ikke dekke alle mine behov. Men litt informasjon kommer her: Den rommer 1050 liter og koster 1890,00 kroner.

Thermo 1050









Jora kompostvender er en kompostbeholder som skiller seg ut fra de andre jeg har presentert i denne oversikten. Den står på et stativ og kan vendes på en enklere måte enn de andre, ved at den er roterbar.

Denne modellen finnes i flere størrelser, og derved også i forskjellige prisklasser.Forhandler for denne komposten er Hegstad lakk & fritid.
Denne kompostvenderen er egnet til matavfall hele året. Den skal også være helt sikker i forhold til skadedyr.
Den minste modellen  rommer JK125 Liter, den mellomste  rommer JK270 Liter og den største modellen rommer JK 400 Liter. Prisene er fra 4490,00 kroner.Den mellomste koster 5990,00 kroner og den største koster 8990,00 kroner.

Frakten på de to minste modellene er 517,00 kroner og den største koster 1034 ,00 kroner i frakt.
Jora kompostvender

Cipax Kompen, for helårs kompostering. Denne beholderen forhandles av Aurskog Høland Bygdeservice Sa. Dette er en varmkompost som har kapasitet til å kompostere 20-25 liter avfall per uke (beregnet til fem familiemedlemmer). Selve prosessen vil ta 10-12 uker. Denne kompostbeholderen koster 6990,00 kroner.Jeg kan ikke si at det var lett å finne denne kompostbeholderen inne på hjemmesiden.

Cipax Kompen













Grønne Johanna er en kompostbeholder som forhandles av flere forhandlere. På www. finn.no er det en annonse fra WALBY PROMOTION , her skal en kontakte en som heter Per Kristian. Jeg fant ingen offisiell hjemmeside til denne forhandleren. Men etter et søk på nettet fant jeg frem til en forhandler som har hjemmeside. http://www.gronnejohanna.no/.
Denne beholderen rommer 330 liter og er en varmkompost egnet til helårs kompostering av matavfall. Kapasiteten skal være mellom 2-3 kg per dag, og prosessen skal ta 5-6 måneder i følge forhandleren.
Prisen for Grønne Johanna er 2195,00 kroner begge steder og frakten er fra 300-424,00 kroner, avhengig av avstand fra Oslo go Akershus.

Grønne Johanna














Kompostbinge 300L fra Fosse Import er en kaldbinge som rommer 300 l. Den skal være lett å isolere i følge forhandler. Den koster til vanlig 690,00 kroner, men er på tilbud for 490,00 kroner.

Kompostbinge 300 l













Kompostbinge fra Tremek AS er en beholder som er laget i tre. Men ikke nok med det. Denne beholderen er laget på en tilrettelagt arbeidsplass.Så her støtter en flere gode saker ved å handle.
Begolderen er fullisolert og rommer 90 liter. Komposteringsprosessen tar 3-4 måneder.Beholderen koster 2900,00 kroner.

Kompostbinge fra Tremek AS














Storeholmen varmkompostbinge fra Hage og maskinsenteret AS er en isolert kompostbinge av tre. Bingen rommer...
Prisen for denne kompostbingen er i utgangspunktet 3990, 00 kroner, men forhandleren opplyser at de som har en komposteringsavtale med BIR får du kr. 1000,- i rabatt du betaler kun kr. 2890,-. Jeg har aldri hørt om BIR før, men tror at dette er en tjeneste for Bergensområdet som omhandler avfall og den slags tjenester. http://www.bir.no/startside.aspx Det virket forresten som en meget informativ og god hjemmeside.

Storeholmen kompostbinge














Som dere ser av listen over, er det mye å velge mellom. Jeg har ennå ikke fullført denne oversikten, eller bestemt meg for hva jeg skal velge. Men jeg trenger en varmkompost og en kaldkompost. Jeg har mye hageavfall i tillegg til matavfall.
Det er stor prisforskjell. Får man hva en betaler for? Er en beholder som koster mange ganger så mye bedre enn en rimeligere beholder?

8 kommentarer:

  1. Walby Promotion representert ved Per Kristian Torgersen representerer Grønne Johanna i Norge siden 2009. Det er Walby Promotion som eier hjemmesiden www.gronnejohanna.no og som annonserer på Finn.no fra tid til annen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Wow er bra å være tilbake med eksen min igjen, takk Dr Ekpen for hjelpen, jeg vil bare gi deg beskjed om at du leser dette innlegget i tilfelle du får problemer med kjæresten din og fører til skilsmisse og du ikke Ønsker skilsmissen, er Dr Ekpen svaret på problemet ditt. Eller du er allerede skilsmisse og du vil fortsatt at han / hun skal kontakte dr. Ekpen stavebeslåingen nå (ekpentemple@gmail.com), og du vil være glad for at du gjorde det













      Slett
  2. Takk for informasjon :) Grønn hverdag har anbefalt disse: http://www.gronnhverdag.no/nor/Etiske-produkter/Anbefalte-kompostbinger

    SvarSlett
  3. Hei!
    Hva falt valget på til slutt? Jeg er i samme situasjon og lurer på det samme som du gjorde for to år siden. Så dette var svært nyttig for meg, skulle gjerne lest mer om hva som er best :-)

    SvarSlett
  4. Hva falt valget på? Og kan man hive bokashi-restene i en kaldkompost i lag med hageavfall og få bra resultat?

    SvarSlett
  5. Finnes kompostbing for toalett avfall???

    SvarSlett

  6. Strømbergs Kompostbjørn (tlf. 64802900) er ikke med her. Koster 5690, + frakt - om ikke annonsen er gml. Svanemerket. Den tar 210 l - beregnet for 1-2 personer. Har innerlokk, men ikke termometer. Luke nederst til å ta ut komposten.Noen kommuner har gitt tilskudd til denne. Oslo gjør det ikke lenger. Har fungert her i 2-personers husholdning, men kunne nok vært 3 el. kanskje 4 - avhengig av hvor mye avfall du har. Blir i største laget til en person.

    SvarSlett
  7. Hei! Kjøp ikke rørestaven du kan få til Kompostbjørn. Den er ubrukelig om du ikke har kjempekrefter. Jeg bruker greip. Det finnes en bra rørestav - ser ut som et anker som foldes smn. når du stikker den ned og utvider segnår du drar den opp. Finnes i Sverige, men har ikke funnet den i Norge. P.g.a. nye tollbestemmelser blir den dyr å importere.

    SvarSlett